Nieuwsbrief juli 2019

logoNieuwsbrief Home Sweet Home juli 2019
In de vorige nieuwsbrief heeft u een persoonlijke boodschap van de kinderen mogen ontvangen. Het is deze maand lekker rustig geweest en daarom is het nu eens tijd om u te laten zien hoe wij wonen en werken.


Onze straat
Wij wonen halverwege op een heuvel. Beneden is het dorpje Buziika en wij wonen net in het dorpje Butema. In Butema wordt het geld voornamelijk verdiend met het maken van bakstenen. Onze straat is een behoorlijke uitdaging. Als het namelijk lang geregend heeft dan zitten we vast. Het is dan te glad en modderig om weg te gaan. Gelukkig begrijpt iedereen dat hier en is het heel normaal als iemand zegt dat hij of zij te laat is of niet komt doordat het geregend heeft. Hier ziet u op de foto de weg naar boven en naar beneden.
Onze straat


De poort
Als je onze poort door komt rijden dan zie je eerst (recht vooruit) Eline haar huis/vrijwilligershuis. Aan de rechterkant zie je het huis waar de kinderen wonen.
De poort


De rotonde
De weg gaat nog verder rechtdoor na Eline haar huis. We hebben daar een soort rotonde gemaakt van bloemen. Als je naar rechts gaat dan ga je richting fysiotherapie kamer/kantoor/ voorraadkamer. Deze ingang zit aan de zijkant van ons grootste gebouw. Als je hier door blijft gaan dan heb je rechts de ingang van het huis waar de kinderen wonen en links de ingang van ons nieuwe guesthouse (daarover meer in de volgende nieuwsbrief). Als je bij de rotonde rechtdoor gaat dan heb je aan de rechterkant de boerderij en aan de linkerkant het basketbalveld en groente tuin.
De rotonde


Basketbalveld
Het basketbalveld ligt naast de boerderij en de tuin. In het laatste hoekje wonen Zenon en Suzan. Dit is het grijze punt huis dat je op sommige foto’s ziet.
Basketbalveld


Speeltuintje
Het speeltuintje is het middelpunt van Home Sweet Home. Aan de rechterkant staat het huis waar de kinderen wonen en Eline haar huis. Recht voor het speeltuintje ligt het gebouw wat voor de helft fysio/kantoor/badkamer/voorraadkamer is en de andere helft guesthouse. Aan de linkerkant is het basketbalveld, tuin en het huis van Zenon en Suzan. De keuken van de boerderij staat op het speelveld.
Speelveld


Het gebouw waar de kinderen wonen
Het gebouw waar de kinderen wonen heeft een voor- en achtertuin.  Langs het speelveld zit de achtertuin van dit huis. Naast het huis zit een toilet/washok. In de voortuin staat een hele grote mooie boom en in de tuin staat ook de keuken.

Wij hopen dat U zo een idee heeft kunnen krijgen over de indeling van onze woon/werk omgeving.
Huis van de kinderen  Gebouw van de kinderen


Nieuws vanaf de boerderij
Het was me weer een maandje. Met nog steeds genoeg regen om de plantjes goed te laten groeien! 2 bevallingen en leuk bezoek.


Kalfje geboren
Na 9 maanden lang wachten was het dan eindelijk zover! Uiteraard midden in de nacht om een uurtje of 3. Na een paar uur wachten perste onze lieve koe er een prachtig bruin stiertje uit! Wat een mooi en gezond beestje. De kinderen konden allemaal niet wachten om het pasgeboren kalfje te bekijken. En ze zijn allemaal helemaal gek op hem. Het kalfje is direct gescheiden van de moeder, dit schijnt goed te zijn voor de melk van de moeder. Wie het kalfje de melk mag geven is dan ook weer een strijd. De melk wordt per emmer gegeven aan het kalfje, deze staat inmiddels erg hoog omdat de kinderen het anders op eigen initiatief gingen geven. We zullen de stier na 6 maanden castreren en hem dan groot laten worden. Als hij uitgegroeid is of gemeen wordt dan zullen we hem weg moeten doen. De veiligheid van de kinderen gaat altijd voor!
Kalfje geboren


Biggetjes
4 dagen later, uiteraard weer in de nacht, werden er 6 gezonde biggen geboren. Zo roze, zo klein en oh zo perfect. Knuffelen hiermee is net wat makkelijker dan met een kalfje, dus je snapt al hoe dat gaat.
Biggetjes


 Christina
Al een langere tijd zijn we opzoek naar iemand die de boerderij kan voorzien van pictogrammen en een werkschema hiervoor. En ook de werkers kan leren om hier mee om te gaan. Ik zou dit eventueel wel kunnen, maar denk dat ik hier te weinig tijd voor heb om het echt goed op te kunnen zetten. Vorig jaar hadden we iemand gevonden die later om persoonlijke redenen helaas moest afzeggen. Erg vervelend voor haar, maar ook wij moesten weer opnieuw zoeken. En het is natuurlijk niet een beslissing die je zomaar kan maken, om een paar maanden naar Oeganda te vertrekken. Gelukkig hebben we weer iemand anders gevonden, Christina. Een vlotte en nuchtere dame die dit klusje zeker kan klaren. Ze kwam deze maand een week kijken en kennismaken. De kinderen observeren en kijken hoe ze dit het beste kon aanpakken. Christina viel in de smaak en wij ook bij haar ;) eind januari zal ze voor ruim 9 weken terugkomen om hieraan te werken. We zijn erg blij dat ze dit voor ons wil doen en kijken uit naar haar komst.
Christina


Personeelsuitje
Ongeveer 3 jaar geleden begonnen we met 1 boer, 1 juf en ikzelf. Inmiddels zijn we met 10 man personeel! 2 leraren, een kok, 5 boeren en een bewaker voor de nacht. Wat een groep. 1 x in het jaar gaan we met elkaar eten. Gewoon om eens met elkaar over andere dingen te praten en ze lekker te verwennen. Erg gezellig en iedereen doft zich altijd helemaal op! Het was een gezellige avond en nog een leuk iets, het kost geen drol. We zijn met zijn 11-en uit eten geweest, goed gegeten en gedronken voor nog geen 80 euro. Je zou het bijna elke maand gaan doen. Haha. Je merkt ook gewoon dat het erg goed is om hen ook te waarderen, iedereen was gelukkig en zo dankbaar. En dat mag ook wel want zonder hen had ik dit nooit kunnen doen.

We wensen iedereen een hele fijne vakantie en goede zomer !!
Groetjes vanaf de boerderij.
Personeelsuitje


Bestuurswisseling Stichting
Per 1 juli 2019 heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden binnen Stichting Home Sweet Home. Een aantal bestuursleden heeft besloten hun bestuursfunctie neer te leggen. Er zijn drie enthousiaste, nieuwe bestuursleden aangetreden: Anna van der Kooij (voorzitter), Rosalie Buizer (secretaris) en Karin van der Vlist (penningmeester). Samen met huidig bestuurslid Judo Tempelaars vormen zij sinds 1 juli het bestuur van Stichting Home Sweet Home. Zij zijn bereikbaar voor al jullie vragen op info@homesweethomeuganda.nl


Bestuurslid gezocht

Home Sweet Home is op zoek naar versterking in het bestuur. Als bestuurslid kun je vanuit Nederland daadwerkelijk iets betekenen voor de kinderen in Oeganda. Je sluit je aan bij een team van drie betrokken bestuursleden in de opstartfase. De verwachting is dat we zes tot acht keer per jaar bij elkaar zullen komen en verder goed contact onderhouden per mail en telefoon. Kennis van Oeganda en inzicht in financiën is een pré, maar geen vereiste. Heb je interesse, neem dan contact op via info@homesweethomeuganda.nl


Hartelijk dank voor het lezen van onze nieuwsbrief en uw interesse in en steun voor onze kinderen!
Suzan, Zenon, Eline en alle kinderen van Home Sweet Home