Nieuwsbrief juni 2019

logoGroetjes uit Oeganda
Dit is een maand geweest vol met papierwerk. Om hier als een NGO aan het werk te zijn moet je heel veel papierwerk doen. Op het moment heeft de regering besloten om het hele systeem aan te passen. Hierdoor hebben we de laatste maand de bazen van het district op bezoek gehad en zijn er vergaderingen geweest die we bij moesten wonen.

Daarnaast zijn we dus druk bezig om al ons papierwerk aan te passen, zodat alles aan de nieuwe regelgeving voldoet. We hebben als managementteam in Oeganda ook een vergadering gehad om de toekomst van Home Sweet Home te plannen. Hoe gaat het nu? Wat willen we de komende vijf / tien jaar bereiken voor Home Sweet Home en hoe zijn we dat van plan te doen. We zijn klaar voor een mooie en goede toekomst waarbij we nog veel mensen/kinderen hopen te helpen.


De fysio
Onze nieuwe fysiotherapeut is geweldig en doet echt heel goed werk. De kinderen worden sterker en krijgen de aandacht die ze verdienen. Helaas blijft het een opgave om de ouders hierheen te krijgen. Veel kinderen komen niet consequent, omdat de ouders ze niet willen en/of kunnen brengen. Dat is ingewikkeld omdat alle apparatuur in onze fysioruimte is. We zijn nu aan het kijken hoe we onze zorg kunnen aanpassen. We zijn aan het kijken of we misschien een ruimte kunnen vinden in een dichtbevolkte stad of dorp waar het makkelijker zou zijn voor de ouders om naar toe te komen. Zodra je de ouders hebt geleerd wat ze kunnen doen en hoe ze de kinderen zelf fysio kunnen geven zouden we kunnen verhuizen naar een andere plek. Dit zijn plannen die we nu aan het uitwerken zijn en die waarschijnlijk vanaf het nieuwe schooljaar uitgevoerd zullen worden.De fysio


Rolstoelen
Via twee dames van Wheels for Uganda hebben we twee kinderrolstoelen gekregen om aan onze fysio kinderen te geven. Op het moment zijn die rolstoelen aan twee kinderen gegeven, maar blijven ze nog even hier omdat de fysiotherapeut de kinderen eerst sterker aan het maken is zodat ze goed kunnen zitten. Omdat deze kinderen de hele dag liggen hebben ze niet de spierkracht om overeind te blijven zitten. Dit is wel weer een steuntje in de rug voor de ouders om consequent te komen, dus dat is wel erg fijn. Zodra de kinderen sterk genoeg zijn om te zitten en ze hier goed geoefend hebben, dan gaan de rolstoelen mee naar hun huis.

Rolstoelen


I. en M.
We zorgen nu een paar maanden voor M. en I. Ze gaan beide goed vooruit. Bij I. duurde dit nog wel even, ondanks dat hij genoeg te eten kreeg. Na veel doktersbezoeken zijn we er eindelijk achter gekomen dat I. tuberculose heeft dat al ver door zijn lichaampje verspreid was. Hij is nu voor 9 maanden aan een aantal sterke antibiotica. Dit is een hele aanslag voor zo'n klein lichaampje maar hij is sterk en komt langzaam wat aan. M. groeit gelukkig als kool. Ze heeft tanden en haar gekregen en begint zich goed te ontwikkelen. Wat is het een eer om deze kindjes te mogen helpen. I en M


J. is gevallen
J. is deze maand op zijn hoofd gevallen. J. loopt altijd nog erg wankel en heeft ook veel moeite om op te staan. Tijdens het douchen maakte hij een misstap en viel met zijn hoofd op het randje van de douche. Hij had een grote hoofdwond die meteen bij de dokter is gehecht. Het ging snel weer beter met hem en nu is heel zijn wond gehecht. Hij vindt het heerlijk om af en toe met Rebecca en haar speelgoed te komen spelen. J.


Nieuws vanaf de zorgboerderij
Hallo lieve sponsoren en andere volgers.
Juni was me een maandje wel zeg! We hebben onze beestenbende flink kunnen uitbreiden en we hebben enorm veel regen gehad. Een vruchtbare maand...


Sponsoractie  Sponsoractie 1

Sponsoractie oud vrijwilligers Riet en Lydia

Riet Vis en Lydia Witvoet zijn twee oud vrijwilligers die in het najaar van 2015 bij Home Sweet Home met de kinderen van Day Care Vincent hebben gewerkt. In oktober afgelopen jaar hebben zij een presentatie gegeven over Home Sweet Home voor de werkgroep SAMEN, een samenwerking met Katholieke kerken van Wieringenwerf, Middenmeer en Hippolytushoef. Naast Ineke Klaver (collega van Riet en Lydia) zijn ook Otto Smit, Gre Kauw en Nico Vennik lid van deze werkgroep. Zij waren erg enthousiast over de presentatie, vooral omdat Home Sweet Home een klein project is waar kinderen aan verbonden zijn, en de zorgboerderij vonden zij een goed initiatief waar zij zich sterk voor wilden maken.
Samen met werkgroep SAMEN hebben Riet en Lydia veel volwassenen en kinderen van diverse scholen en kerken enthousiast gemaakt om een actie op te starten voor de zorgboerderij:
- Op 9 december 2018 hebben Riet en Lydia een presentatie gegeven tijdens een kerkdienst in de Sterre der Zee Kerk in Middenmeer.
Na de dienst konden de mensen nog napraten en vragen stellen over Home Sweet Home, onder het genot van een kopje koffie met eigen gebakken taart, waar zij voor betaalden. Deze taarten werden geschonken door mensen uit de kerk. De opbrengst was voor Home Sweet Home.
- 14 maart hebben Riet en Lydia een presentatie mogen geven op de Don Bosco school in Wieringenwerf, waar een sponsorloop op volgde. Op 10 april was de bekendmaking van het ingezamelde bedrag met een Afrikaanse dag op de school. De kinderen hadden een prachtig bedrag van € 2250,- bij elkaar gelopen.
- 17 maart was er een sponsormaaltijd in de Kerk in Slootdorp. Jongeren en volwassenen vanuit de kerk hadden een hoofd- en nagerecht gekookt en haalden het mooie bedrag van € 695,-  hiermee op.
- 28 maart gaven Lydia en Riet een presentatie op de Titius Brandsma school in Middenmeer, waarna ook zij een sponsorloop hadden georganiseerd. Op 19 april mochten Lydia en Riet het opgehaalde geld in ontvangst nemen op deze school. Maar liefst € 2087,70 hadden de kinderen opgehaald.
- Op Hemelvaartsdag was er een fiets- en wandel-sponsortocht bij de Katholieke Kerk in Hippolytushoef. Waar de Katholieke en Protestantse Kerk samenwerkten en een mooi bedrag van € 380,- ophaalden.
Samen met de kerken, die in totaal € 808,22 ophaalden (ook nog met de vastenactie), is er een fantastisch totaalbedrag opgehaald voor de kinderen van de zorgboerderij!
Sponsortafel

Lydia en Riet vertellen:
‘Zo mooi om te ervaren op welke manier de kinderen en volwassenen betrokken zijn geweest bij Home Sweet Home en zich met 100% hebben ingezet. Ook de samenwerking tussen de verschillende kerken heeft ons een warm gevoel gegeven. En natuurlijk zijn wij heel blij dat er zoveel geld is opgehaald waar prachtige initiatieven mee gerealiseerd kunnen worden. Het waren mooie acties waar wij veel verbondenheid en inzet hebben ervaren. Wij hebben er van genoten en zo waren wij toch weer een stukje in Uganda bij de kinderen van Home Sweet Home, die wij in ons hart dragen. Want het vrijwilligerswerk is voor ons beide van grote betekenis geweest. Een geweldige ervaring die ons hele leven bij zal blijven.’

Iedereen in Oeganda en het bestuur van de Stichting zijn ongelooflijk blij met alle acties die voor de kinderen van de zorgboerderij zijn opgezet! Wat is het prachtig om te zien en te horen dat iedereen zich zo betrokken voelt bij onze kinderen! We waarderen het enorm dat iedereen, groot en klein zich heeft ingezet, op welke manier dan ook, om het leven van onze kinderen in Oeganda mooier te maken.
Wij willen Riet en Lydia, Werkgroep SAMEN en alle volwassenen en kinderen van de kerken en scholen heel erg bedanken voor hun enorme inzet! Met een deel van het geld konden we deze maand met ons eerste project van start gaan; het maken van rolstoelpaden op de boerderij. Verder zijn we heel blij dat we binnenkort o.a. het aantal dieren kunnen uitbreiden als er nieuwe hokken zijn.
We houden u op de hoogte.
Sponsoractie 2  Sponsosractie 3


Rolstoelpaden
In de maanden mei/juni hebben we een heel groot project uitgevoerd op de boerderij. De paden op en rondom de boerderij waren onverhard, als het regent is het een enorme modderboel, erg glad en het is dan onmogelijk om de boerderij in een rolstoel te betreden. Door de geweldige inzet en verschillende acties van oud vrijwilligers Lydia en Riet hebben we de afgelopen maand rolstoelvriendelijke wandelpaden aangelegd. Een hele verbetering. De boerderij ziet er ook gelijk een stuk overzichtelijker en netter uit. En nu kunnen we elk moment van de dag met onze rolstoelen over de boerderij crossen! Hartelijk bedankt Lydia & Riet voor jullie enorme inzet!
Rolstoelpaden1  Rolstoelpaden2


Ezel
Een langverwachte droom is deze maand eindelijk uitgekomen. We hebben een ezel gekregen op de boerderij. Dit klinkt makkelijker dan dat het in werkelijkheid was. Ezels zie je namelijk niet bij ons in de buurt. Deze leven vooral in het noordwesten van Oeganda. Gelukkig hadden we daar een contact die voor ons is gaan rondkijken en uiteindelijk na het betalen met de ezel in een vrachtwagentje naar ons is komen rijden. De kinderen had ik het al verteld en die konden de volgende dag dan ook niet wachten om de Ezel te bewonderen. Het is nog een jong beestje, een vrouwtje van 7 maanden. Dit hebben we heel bewust gedaan omdat we wilden dat ons lieve beestje gewend zou raken aan de kinderen. We hebben haar Lootje genoemd. Ezels hebben even de tijd nodig om aan mensen te wennen, maar inmiddels zie je dat ze steeds dichter bij de kinderen durft te komen en sommige kinderen hebben haar zelfs al geaaid. De kinderen genieten enorm van de geluidjes en bewegingen die ze maakt. Een hit dus. Wat ook wel makkelijk is dat ezels erg kieskeurig zijn… Ze loopt dus de hele dag vrij rond op de boerderij, maar houdt de plantjes heel. Ze geniet gewoon van het verse gras!
Ezel


Nieuwe koe
Deze maand werden we bezocht door Anita & Ineke van de kleine stichting Uganda on Wheels. Uganda-on-wheels-foundation.nl/
Zij hebben ons niet alleen gezegend met 2 nieuwe rolstoelen voor de kleinste kinderen van de fysio, maar ook met een nieuwe koe. Samen met hen zochten we deze uit. Door de enorme regen konden ze helaas niet mee. Maar samen met 1 van de kinderen is de koe betaald en hierheen gekomen. Hartelijk bedankt hiervoor.
Ook hopen we eind juni weer een bevalling te hebben op de boerderij. 1 van onze koeien is dan uitgerekend. Iets waar we erg naar uitkijken.
Koe


 Bezoek van een jongerengroep
Nog iets waar we erg naar uitkijken is het bezoek van een grote groep jongeren vanuit Nieuw-Lekkerland (Rehoboth Kerk). Half juli komen zij voor 10 dagen ons hier bij Home Sweet Home een handje helpen. Met hen willen we een compleet nieuw geitenverblijf en konijnenverblijf gaan maken. Verder zullen zij gezellige activiteiten met de boerderijkinderen doen, ze wat extra liefde en aandacht geven en zich bezighouden met kleine activiteiten zoals het schilderen van de grote toegangspoorten van het terrein. Wilt u deze jongeren een kleine bijdrage leveren om deze activiteiten mogelijk te maken? Dit kan via deze website. Doneeractie.nl


Hartelijk dank voor het lezen van onze nieuwsbrief en uw interesse in en steun voor onze kinderen!
Suzan, Zenon, Eline en alle kinderen van Home Sweet Home