Nieuwsbrief november 2019

logoBaby in het buitenland
Heeft U de aflevering over ons gezin gezien bij het programma “Baby in het buitenland”? Wij vinden het programma erg mooi geworden en we zijn erg blij met het resultaat. Het is echt een weerspiegeling geworden van ons dagelijkse leven.
Wij willen al onze nieuwe lezers welkom heten en U bedanken voor het vertrouwen in ons.  We zullen in deze nieuwsbrief een overzicht geven over 2019. Dit jaar is weer voorbij gevlogen maar het was ook een moeilijk jaar.  We zullen U er nu per project van alles over vertellen. Aan het einde krijgt U nog wat nieuws van ons bestuur in Nederland.


Onze familie:
Als we terugkijken op de 11 jaar dat we voor de kinderen zorgen was dit jaar toch wel het jaar met de meeste veranderingen.  Veel van onze kinderen waren toe aan een nieuw niveau op school.
Gift is begonnen aan een kappersopleiding. Kawa is begonnen aan een fashion- en design opleiding en Michael heeft een bakkers- en een catering cursus gedaan. Dorothy en Lydia zijn aan de middelbare school begonnen. David heeft dit jaar zijn eindexamens gedaan op de basisschool. (Heel belangrijk hier)
Certificaat   Examen

De volgende paar zinnen heb ik al een aantal keer geschreven en weer weggehaald. Ik wil wat schrijven over hoe het met de kinderen gaat en hoe we dit jaar als gezin beleefd hebben. Wij zijn als gezin zeker niet normaal! We hebben een papa en een mama, (oke, dat is best normaal)  heel veel pleegkinderen, geadopteerde kinderen en biologische kinderen. We hebben gehandicapte kinderen, kinderen met HIV, kinderen met een rugzakje en zonder rugzakje. We hebben Nederlandse cultuur en Oegandese cultuur. We wonen in twee huizen die naast elkaar staan en heel veel mensen die tijdelijk bij ons wonen, omdat ze onze hulp nodig hebben of omdat ze komen helpen. Onze huizen zijn nooit rustig en er is altijd iets te doen.
Hoe vat ik een heel jaar samen in een kort geschreven stukje? Dat is moeilijk hoor! Oke, hier gaan we;
We hebben lief gehad en zijn boos op elkaar geweest. We hebben geknuffeld en tegen elkaar geschreeuwd. We hebben trauma’s verwerkt of maken deze nog steeds door.  We hebben foute dingen gedaan en we hebben ervan geleerd. We helpen elkaar en soms ook niet. We zijn gemotiveerd en dan weer even niet. We houden van elkaar en we vormen een gezin. We hebben liefde en daarom zetten we door…… Dag na dag een nieuw avontuur. Niet biologisch verbonden maar wel in ons hart!
We zijn trots op wat we bereikt hebben dit jaar. Ik wilde eerst schrijven dat de kinderen gegroeid zijn, maar ik denk eigenlijk dat we allemaal gegroeid zijn. We zijn door vallen en opstaan sterker geworden dit jaar en daar zijn we trots op.

Onze groep


Ondervoeding
Over de jaren heen hebben we al veel kinderen mogen helpen die ziek waren en/of ondervoed waren. Door mond op mond reclame loopt het het laatste jaar echter storm. De omgeving weet tegenwoordig dat we er zijn voor hulp dus er komen steeds meer mensen aan de deur. We proberen te helpen waar we kunnen.
Ik wil er wel even bij zeggen dat wij geen dokters zijn. Zodra wij een kind binnen krijgen gaan wij naar het ziekenhuis om te kijken of er een achterliggende oorzaak is van de ondervoeding. Deze kinderen zijn er vaak zo slecht aan toe dat ze voor een aantal weken worden opgenomen. Wij betalen voor het verblijf in het ziekenhuis en blijven in contact met het ziekenhuis. Na het verblijf in het ziekenhuis is de zorg die we geven altijd anders. We proberen de ouders en verzorgers of de kinderen zo verantwoordelijk mogelijk te maken en willen het liefste dat het kind thuis blijft. Wij betalen dan bijvoorbeeld voor het eten/melk van het kind, de medicatie, transport naar het ziekenhuis. Wij doen dan ook elke week een huisbezoek.

3 baby's
R. 3 maanden en een maand te vroeg geboren, M. 8 maanden en al helft
gewicht aangekomen en I. 1 jaar en ander halve maand.

Wij vinden dat je er altijd eerst alles aan moet doen om een kind bij zijn eigen familie te houden. Uithuisplaatsing is echt het laatste wat je wil. Als de situatie thuis niet goed genoeg is voor het kind om aan te sterken dan komt het kind tijdelijk bij Home Sweet Home maar alleen als de ouders of verzorgers meehelpen aan dit proces. Dit kan er als volgt uit zien.

  • Het kind wordt ‘s morgens gebracht, heeft alle maaltijden en medicatie bij ons en wordt  ‘s avonds weer opgehaald. Het kindje slaapt dus elke nacht bij zijn of haar eigen familie.
  • De moeder is aanwezig, maar heeft geen goede plek om met haar kind te verblijven of woont te ver weg. We laten op dit moment de moeder met kind ( en eventueel broertjes en zusjes) bij ons wonen.
  • We verwijzen de kinderen in sommige gevallen naar andere projecten. Een aantal weken geleden is er een 12 jarig meisje bevallen van een baby. De situatie was zonder in detail te treden heel erg slecht. De baby moest uit huis geplaatst worden. We hebben met de dorpshoofden besloten om de baby naar een ander project te brengen waar de baby kan blijven tot de baby of met counseling terug geplaatst kan worden bij familie of geadopteerd kan worden.

De kinderen waar we op dit moment voor zorgen.

M. nu
M. nu

S. toen     S. nu
S. toen en nu

J. toen     J. nu
J. toen en nu.

A. toen     A. nu
A. toen en nu

Familie A.
Familie A.


De zorgboerderij
Het is nu alweer 2 maanden sinds wij de zorgboerderij weer helemaal over hebben genomen en Eline (vorige manager) terug is verhuisd naar Nederland.
Het gaat goed met de kinderen die op de zorgboerderij leren en werken. Het gaat ook heel erg goed met de boerderij zelf. Het personeel en kinderen hebben een cursus gehad over “farming God’s way”. Dit is een manier van planten. De demonstratietuin ligt er goed bij.
KInd in tuin
We hebben de jongeren dit termijn in groepen verdeeld. Deze groepen hebben allemaal een naam bedacht voor hun team en een logo geschilderd. Elk team heeft dit termijn een stuk land dat ze bewerken en een bepaald dier waar ze mee werken. Het team dat de beste tuin heeft en waarbij de dieren het goed doen krijgt een prijs.
Schilderen
De kinderen en het personeel vinden dit heel erg leuk en het heeft geholpen met hoe de tuin en de boerderij er bij ligt. In December zullen we het winnende team bekend maken.
Dit termijn hebben we alle jongeren ook meegenomen naar de tandarts. Dit was nodig, want veel families besteden niet veel aandacht aan de tanden van hun kinderen. We zijn dan ook weer begonnen om de tanden van de kinderen elke dag te poetsen.
Tandarts
We willen dit jaar weer een kerstpakket maken voor alle jongeren die naar de boerderij komen. De gezinnen waar deze jongeren vandaan komen zijn erg arm en we willen ze de benodigdheden geven om dit toch te kunnen vieren. We kijken al uit naar hun blije gezichten!


Fysio project
Het fysio project is dit jaar een beetje dubbel geweest. We geven nog steeds goede Fysiotherapie en dat gaat gewoon door. Dit is hele goede zorg die hard nodig is en we zijn blij met de verbeteringen die we bij de kinderen gezien hebben. We hebben dit jaar elk termijn een samenkomst georganiseerd waarbij de ouders met elkaar in contact konden komen. De ouders vinden dit heel erg fijn.
Toch hebben we ook een aantal uitdagingen gekend dit jaar en daarom zijn we opzoek gegaan naar mogelijkheden om deze uitdagingen op te lossen.
De grootste uitdaging is dat we de meeste kinderen die op loopafstand wonen en waarbij de ouders bereid zijn om te komen wel gezien hebben de afgelopen acht jaar. Er zijn veel ouders die de tijd niet willen of kunnen nemen om hun kind mee te nemen naar onze fysio. Andere kinderen hebben geen rolstoel en geen vervoer en hebben dus niet de mogelijkheid om te komen.
Onze fysiotherapeut kan geen auto rijden en we hebben ook geen auto die zo vaak ter beschikking kan staan en of waar alle fysiospullen in passen.
Door deze uitdagingen hebben we vergaderingen gehad hoe we onze zorg kunnen verbeteren en hoe we het stigma dat op mensen met een handicap ligt kunnen verbeteren.
We zijn hier heel enthousiast over! Hou de nieuwsbrieven in de gaten en U hoort hier nog veel meer over het komende jaar.


Nieuwsbrief van Eline vanaf de Zorgboerderij:
Hoi allemaal,
Het is eventjes geleden dat jullie van ons hebben gehoord, dit komt omdat er veel is gebeurd.. wel goede dingen hoor!
Afgelopen September ben ik, Eline, getrouwd met mijn grote liefde Shepherd! Dit was iets waar ik en alle jongeren van de boerderij maanden naar uit hebben gekeken… Ongeveer 4 keer per week werd mij gevraagd wanneer het ook alweer was. En vanaf ongeveer 2 maanden zongen de kinderen elke dag rond 10 uur een lied wat ze op mijn bruiloft zouden gaan zingen in de kerk. De dag van de bruiloft kwam iedereen vroeg naar de boerderij in hun paasbeste kleding... Wat waren ze enthousiast!
Tijdens de dienst zongen ze vol overgave een prachtig lied voor mij en Shepherd en na de dienst aten we met elkaar een mooie taart op! Het was echt geweldig lief. En ze vonden het zo leuk om erbij te zijn.
En dan kwam er een lastiger gedeelte. Na ruim 3 jaar ging ik weer verhuizen naar Nederland. De boerderij is begin 2016 begonnen, heel klein, en is nu een prachtig lopend project, waar dagelijks 15 kinderen komen. Met veel goede werkers en lieve dieren. Wat een project! Ik merkte de laatste tijd dat de boerderij goed liep, ook zonder mij en daarom heb ik besloten om terug naar Nederland te verhuizen. Een erg moeilijke keus, maar wel de beste op dit moment.
Vooraf veel gesprekken gehad met zowel de werkers als Suzan en Zenon, gelukkig konden de meeste taken uitgevoerd worden door het personeel van de boerderij. Alleen het algemeen overzicht is nu voor Zenon. Ik zal een plekje nemen in het bestuur van Home Sweet Home in Nederland.
Het afscheid voor mij was moeilijk, gelukkig hadden de kinderen het niet helemaal in de gaten, dat ik echt afscheid nam voor langere tijd. Heel gek om dag te zeggen tegen de plek waar je zolang al je vreugde, verdriet, herinneringen, leven en werk heb gedeeld.
Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor al hun steun de afgelopen jaren aan mij persoonlijk en aan de boerderij. Ik ben super trots op hoe alles nu is. Dit was nooit mogelijk geweest zonder jullie! Bedankt daarvoor.
Zoals ik hierboven al beschreef zal ik betrokken blijven bij HSH en zal ik in de nieuwsbrieven van de volgende maanden nog stukjes van mijn jaren in Uganda delen. Leuke herinneringen of verhaaltjes over of van Home Sweet Home.

Heel veel liefs,
Eline


Guesthouse
Dit jaar hebben we hard gewerkt aan het guesthouse. We hadden een aantal kamers over en door de kosten die een team betaalden om 10 dagen bij ons te verblijven hebben we deze kamers verbouwd tot een guesthouse.
Om zelf meer inkomen te genereren en om mensen in aanraking te brengen met ons project en de projecten om ons heen hebben we besloten om groepsreizen te organiseren. We kunnen groepsreizen opzetten voor scholen, kerken, opleidingen en bedrijven. Elke groep reis wordt op maat gemaakt en staat in het teken van een bepaald onderwerp.
Heeft U hier meer vragen hierover of zou U zo’n reis willen organiseren dan kunt U contact met ons opnemen via info@homesweethomeuganda.nl
Zoals elk jaar, kunt U volgende maand onze jaarlijkse kerstboodschap vinden in plaats van de nieuwsbrief!

Een lieve groet.
Suzan en Zenon