27/4/2022Nieuwsbrief

Goedendag iedereen,

Wat is het toch heerlijk dat na al deze jaren het leven weer wat normaler is. In Uganda is deze week de laatste corona patiënt ontslagen. Geen corona patiënten meer in het ziekenhuis en dit betekent ook dat onze kinderen een heel termijn op school hebben kunnen afronden. 

School
Het schooljaar loopt hier van Januari tot December en heeft drie termijnen. Na elke termijn is er een lange vakantie. Onze kinderen hebben deze eerste termijn nu afgerond. Hun rapporten zijn niet zo heel goed maar ze behoren toch tot de beste van hun klas. Het is niet makkelijk om na 2 jaar weer volledig naar school te gaan. Iedereen heeft van 12 april tot 9 mei vakantie. Daarna volgt er weer een termijn van 14 weken.

Pasen
Het was erg fijn om met iedereen Pasen te vieren. Het is tegenwoordig een stuk makkelijker om de feestdagen te vieren, omdat de meesten nu ouder zijn en dus goed kunnen helpen. Op vrijdag zijn we in de avond alleen weggeweest met de oudere kinderen. Op zaterdag hadden we een ‘egg hunt’ met de jongere kinderen en O. en M.. Ze hadden het dit jaar heel leuk gedaan. Ze hadden voor de kinderen met een handicap eieren aan ballonnen verstopt. Deze waren alleen voor de kinderen met een handicap en de andere kinderen moesten deze laten liggen.

Dit jaar hadden we een Afrikaanse Zondag in de kerk. Er worden dan alleen Afrikaanse gospel liedjes gezongen en iedereen gaat naar de kerk in Afrikaanse kleren. Dit jaar had de kerk een Oegandees buffet geregeld als lunch. Dus daar hebben we na de kerk met z’n allen van genoten.

De oudere kinderen wilden ook nog heel graag een ‘egg hunt’ dus dat hebben we ook nog gedaan.Al met al was het een gezellige tijd samen.

Basketbal
B. en D. hebben de Nationals gehaald met hun basketbalteam van hun school. Ze hebben alle wedstrijden van de regio en de provincie gewonnen. Nu zijn ze een week lang in het noorden van het land. Als ze hier winnen dan kunnen ze naar de wedstrijden van Oost Afrika. Zenon traint thuis heel veel met ze en ze hebben in corona tijd heel veel gebasketbald. Het was een hele goede afleiding en ze zijn er heel goed uitgekomen. R. zit in het meisjes team en ze hadden het ook bijna gehaald.

Bilharzia
Bilharzia is een tropische ziekte waar veel mensen nooit van gehoord hebben. Wij wisten wel dat het er was maar niet veel mensen hebben er last van gehad. Nu heeft ineens iedereen om ons heen het. Het is een parasitaire wormziekte die voorkomt in water. Mensen denken nu dat het van de waterleidingen komt omdat er heel veel positieve testen zijn van mensen die niet zijn gaan zwemmen of op een andere manier in contact zijn geweest met water.  Omdat de behandeling niet gevaarlijk is en het te duur in om iedereen te testen hebben wij op aanraden van een dokter besloten om iedereen te behandelen. De medicatie wordt ook preventief gebruikt. Wij zijn nu ook even helemaal over op ons ondergrondse water. (ons drinkwater komt alleen al uit een filter)

Mama and me
Het is nog steeds erg druk in ons Mama and Me ondervoedingshuis. Het is zo druk dat we er in de zomer twee kamers bij willen maken. Eén isolatiekamer waar de moeders met kinderen kunnen zitten als ze net aankomen. Veel van de kinderen hebben namelijk TB als ze binnenkomen en dit is zeer besmettelijk. Als de kinderen twee weken aan de medicatie zitten dan zijn ze niet meer besmettelijk. 

We hebben op het moment twee nieuwe gezinnen. De kinderen hebben lange tijd in het ziekenhuis gelegen. Eén van de jongetjes had het bijna niet overleefd maar het gaat nu de goede kant op. De ouders komen vaak pas op het laatste moment naar ons toe. We moeten dan vaak meteen in de auto springen en ze naar het ziekenhuis brengen. De jongens krijgen nu allebei plumpy nut. Een speciale voeding voor ondervoede kinderen.

Een van de moeders is zelf ook erg ondervoed. En de broertjes en zusjes lopen heel erg achter.

Veel van deze moeders worden thuis mishandeld en worden met veel tactieken onder controle gehouden. Dit is zo ontzettend moeilijk omdat de moeders vaak weer terug gaan om er dan weer bedrogen uit te komen. 

We doen ons best om deze ouders te helpen maar deze vrouwen hebben eigenlijk lange tijd psychologische hulp nodig. Dit is in Oeganda niet of nauwelijks voorhanden. Het gene wat er is, is heel erg duur en op de Westerse mensen gericht.

Veel van deze moeders hebben zelf ook een hele slechte start gekend en zijn zelf bijna niet naar school geweest. Anderen zijn verstandelijk gehandicapt en kunnen de zorg zelf niet aan.

Er is in Oeganda geen jeugdzorg en de omstandigheden zijn moeilijk. Iedere situatie is anders en we proberen echt naar elke situatie te kijken. We hebben op het moment weer een erg moeilijke situatie. Dit gaat over leven en dood.

Deze maand is er bijvoorbeeld een moeder drie weken verdwenen. Een aantal van haar kinderen komt overdag bij ons maar de anderen niet. Ze was spoorloos verdwenen en had geen eten achter gelaten. We moesten uiteindelijk alle kinderen opvangen (ook de kinderen die normaal niet bij ons komen.) In de tussentijd kregen twee kinderen malaria. Als wij er niet waren geweest dan hadden deze kinderen het niet gered. We hebben de politie ingezet maar dit werkt hier niet zoals in Nederland. De politie heeft de moeder kunnen vinden en toegesproken, maar de kinderen zijn weer terug bij de moeder.

We kijken echt naar elke situatie en we doen ons best om er voor de kinderen en de ouders te zijn. 

We zijn aan het onderzoeken hoe we de moeders het beste kunnen helpen om financieel afhankelijk te worden. We zijn een proefproject gestart met de moeders die we nu hebben. Binnenkort meer hierover.

Zorgboerderij
We hebben een hele fijne maand gehad op de boerderij. 

Het was in alle opzichten een goede maand.

  • We hebben een winkeltje kunnen bouwen bij onze poort. Hier gaan de jongeren zelf hun verbouwde groenten verkopen.
  • We hebben drie nieuwe kinderen/jongeren welkom mogen heten. De sfeer is heel goed in de groep en ze hebben goed hun draai gevonden.
  • Deze maand werken we samen met Tjeko. Ze komen elke donderdag om spelenderwijs sociale vaardigheden aan te leren/kaarten. Elke week is er een ander thema. Zo hebben we het over samenwerken, iedereen is uniek, talenten en creativiteit gehad.

Liefs Suzan en Zenon

Naar overzicht