14/9/2022Nieuwsbrief

Druk
Is het niet grappig dat we altijd kunnen zeggen dat we druk zijn. Is het een mind set? Zijn we echt zo druk? Kunnen we ons minder druk voelen door grenzen te stellen? Wat kunnen we laten vallen en wat niet? Welke keuzes maken we zodat het allemaal niet te veel wordt.

Ik denk dat veel mensen met deze vragen worstelen. Wij hopen dat iedereen deze zomer de tijd heeft gehad om tot rust te komen en dat je jezelf deze belangrijke vragen hebt kunnen stellen.

Het zijn de vragen waar ik en mijn man Zenon ook vaak mee worstelen. De drukte sleept je mee in een heel erg druk ritme waardoor je gemakkelijk in een burn-out komt. Doe je ooit genoeg?

Wij wonen op ons project. De vraag is constant, er is altijd wel iets dat je eigenlijk moet doen. Het is zeven dagen in de week en dag en nacht. Naast het fysieke is het vooral het emotionele dat erg zwaar is. Het opvoeden van veel pubers met een trauma’s is zwaar. Heel zwaar.

Gelukkig zijn we ons hier (nu) bewust van. Veel missionarissen (zoals ze ons hier noemen) lopen hier tegenaan. Morgen hebben we een bijeenkomst/ lesdag over burn-out en compassion fatigue. Een andere organisatie heeft counselors uit Amerika over laten komen om ons er meer over te leren en om er ons bewust van te maken. Je kan nooit genoeg leren en we zijn blij dat we een goede samenwerking hebben met andere organisaties en dat we zo ervaringen kunnen delen.

Veranderingen
Een goede stap die we al hebben kunnen maken dit jaar is dat ik (Suzan) voor het eerst sinds HSH begonnen is vanaf volgende week zelf niet meer les hoef te geven aan onze kinderen.

Er is wat geld vrij gekomen zodat de oudste twee naar school kunnen en we hebben een hele lieve lerares gevonden uit Nederland (Noortje) die de jongste drie les gaat geven.

Voorheen was ik altijd op en neer aan het springen tussen het lesgeven en het werk voor HSH. Het kreeg allebei niet genoeg van mijn aandacht omdat ik verschillende banen tegelijk aan het doen was. Ik ben blij dat ik me nu helemaal op HSH kan richten en dat de kinderen ook goed onderwijs zullen krijgen.

De zomer
In de zomer (of voor ons nu eigenlijk regenseizoen) is weer heel erg veel gebeurd. Hier een kleine opsomming van deze gebeurtenissen.

Mama and me
We zitten nog steeds helemaal vol op ons mama and me project. Het is meer dan geweldig om te zien hoe het nu gaat met de kinderen en de moeders. Het is zo geweldig om te zien hoe deze vrouwen hun leven (na veel ellende) weer oppakken.

Het werk dat we doen is veelal meer met de moeders en het gezin. De ondervoede en zieke kinderen worden beter en komen aan maar tegelijkertijd is er veel werk om ervoor te zorgen dat deze gezinnen niet weer in dezelfde situatie terecht komen.

Als de vrouwen bij ons komen dan verblijven ze de eerste paar weken (meestal) in het ziekenhuis. Je moet hier namelijk 24 uur per dag bij je kind blijven om voor het kind te zorgen. De verpleegsters en dokters doen alleen de medische zorg. Als de moeders uit het ziekenhuis komen zijn ze vaak helemaal kapot. We laten de moeders altijd even bijkomen voordat we iets van ze verwachten. In deze weken praat onze sociaal werker wel vaak met ze en maken we samen met de moeder een overzicht van haar leven en wat de moeder graag zou willen veranderen.

De moeders volgen elke ochtend een christelijke bijbel studie.

Dan is het tijd voor de moeder om zichzelf te ontdekken. Elke ochtend hebben ze een les over verschillende zaken. We beginnen vaak met de lessen over jezelf liefhebben, wie ben je? En wat wil je voor je leven? Wat maakt je gelukkig? Veel van de vrouwen die bij ons komen leven op overlevingsstand en hebben geen idee wie ze zijn en wat ze leuk vinden.

Ze leren in deze lessen ook over goede voeding, het opvoeden van kinderen en het maken van doelen voor hun eigen leven. Dit gebeurt allemaal op het niveau van de vrouwen omdat de meeste niet kunnen lezen en schrijven.

In de middag hebben de vrouwen les in farming God’s way. Een manier van landbouwen. De vrouwen mogen de inkomsten van hun eigen oefentuintje zelf houden en dit is nu al een grote motivator.

In september zullen de zeven vrouwen die nu door ons programma gaan een bedrijfscursus doen waarbij ze leren om hun eigen bedrijfje op te zetten.

We zullen hierna de moeders helpen om de eerste twee keer te planten en als het nodig is met een klein startkapitaal. We hopen dat de moeders dan weer op eigen benen kunnen staan en goed voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen.

Ondertussen zijn er alweer twee nieuwe moeders die op dit moment in het ziekenhuis verblijven en in de rustperiode zitten.

Deze zomer hebben we door een hele grote donatie van mijn neefje en een vriendje twee nieuwe kamers in kunnen richten voor ons mama and me huis. Dit zijn twee extra gezinnen die we elke keer weer kunnen helpen.

We hebben met hun sponsorgeld ook een vergaderzaal kunnen maken. In deze ruimte doen we de bijbel studies en lessen voor de ‘mama and me’ moeders, we hebben hier onze managers meetings, de gesprekken met de overheid en de jongeren van de boerderij kunnen hier activiteiten doen als het hard regent.

We zijn ook druk geweest met het bouwen en inrichten van een winkel aan de kant van de weg. Hier zullen de moeders en de jongeren van de boerderij leren om spullen te verkopen. We zullen hier groente en fruit van onze eigen boerderij verkopen maar ook wat andere spullen die nog niet in ons dorp verkrijgbaar zijn. De winkel is nu bijna klaar en dit najaar zal dit winkeltje opengaan.

De kinderen
Iedereen blijft maar groeien. Hahaha
Soms is er ineens een periode waarin je ziet hoe snel iedereen groeit. Het is een periode waarin we een beetje strenger zijn geweest met onze grenzen. De meeste van onze kinderen zijn volwassen maar vinden het nog wel fijn bij papa en mama. Lekker veilig.

Het is hier als tiener erg moeilijk om baantjes te vinden. Het is al heel erg moeilijk om een baantje te vinden als je gestudeerd hebt, laat staan als je nog jonger bent. Het is daarom ook moeilijker om zelfstandig te worden.

We hebben bij de oudere kinderen wat ultimatums gesteld en dit heeft zeer goed uitgepakt. Iedereen is erg gegroeid de laatste periode.

Me. is nog steeds blij op de boerderij. De prikkels daar zijn helaas soms toch te veel. Ze wordt te enthousiast en dan gaat het soms mis. Op 1 of andere manier zijn de prikkels bij het mama en me huis toch minder. Ze vindt het heerlijk om daar te helpen om op de kinderen te letten. Ze is nu dus eerste elke ochtend aan het oppassen terwijl de moeders hun les hebben. Net voor de lunch gaat ze door naar de boerderij. Me. gaat elke zaterdag naar de kerk en daar zit ze in het kinderkoor. Dit is haar favoriete dag van de week. De tweede week van september heeft ze een optreden.

G. heeft ondertussen een baan gevonden bij een hotel. Ze is daar aangenomen als schoonheidsspecialiste en masseuse. Ze is nu op zoek naar een kamer zodat ze dichter bij haar werk kan verblijven.

Voor K. was haar studie te hoog gegrepen. Het praktische gedeelte ging goed maar al de theorie niet. Ze kwam niet mee. We hebben samen besloten dat ze met school gaat stoppen en zich gaat richten op de praktijk. Ze heeft nu iemand gevonden waar ze mee kan werken en waarbij ze het op een praktische manier kan leren. We woont nu thuis maar zal door de week werken. We blijven materiaal aanleveren zodat ze echt kan blijven oefenen. (Ze doet fashion en design en ontwerpt jurken en kleding die ze dan zelf maakt)

Mi. werkt bij een campsite aan de Nijl. Hij is hard aan het sparen om zijn eigen restaurantje op te zetten. Hij is 1 nacht en 2 dagen in de week thuis.

B. heeft het moeilijker de laatste tijd. We gaan door een moeilijkere tijd met hem en hij blijft erg puberen. Hij is deze vakantie bij zijn oma (Zenon zijn moeder) om ons allen even wat rust te geven. Hij vindt de rust daar zelf ook wel fijn. B. speelt nog steeds veel basketbal. We zijn daar heel erg blij mee omdat dit hem gelukkig maakt en hij zijn energie kwijt kan. Hij vindt het ook erg leuk om zelf liedjes te schrijven en om te rappen.

O. zit altijd op zijn knieën. Zijn knieën zijn als het ware zijn voeten voor hem. Net voor de vakantie was zijn knie ineens gezwollen. Hij ging aan de antibiotica maar dat heeft helaas niet geholpen. Zijn knie werd dikker en dikker. Ze hebben het uiteindelijk open moeten maken en de pus moeten verwijderen. Hij hoeft de afgelopen 7 dagen medicatie door een infuus gehad en ze hebben de wond twee keer per dag schoon gemaakt. Hij heeft veel pijn en het is erg sneu om te zien. Veel tijd voor ons allen in het ziekenhuis.

J. heeft hele tijden gehad waarin hij niet wilde eten. Iets is er omgeslagen want hij eet ineens heel erg veel. J. had vorige week malaria. J. kan geen medicatie slikken en daardoor is hij ook aangewezen tot injecties. Na vijf dagen injecties in het ziekenhuis is hij nu weer helemaal beter.

Ma. wordt deze week alweer 15. Ze zit ondertussen in groep 7. We zijn heel erg trots op haar omdat het niet makkelijk was voor haar om te leren. Ze heeft de laatste jaren veel ingehaald. Ze heeft het basketbal virus ondertussen ook te pakken en is elke avond met vrienden aan het spelen. Je kan Ma. ook altijd met een baby in haar handen zien. Ze vindt het heel erg leuk om op kleine kinderen te passen.

Da. is ons enige kind dat echt helemaal in het gamen zit. Een aantal jaar geleden heeft hij allerlei klusjes gedaan en zijn zakgeld opgespaard. Van dit geld heeft hij een biggetje gekocht. Zo is hij begonnen om wat geld te verdienen. Als het varken verkocht is betaalt hij ons het eten terug en heeft hij wat verdiend. Dit voorjaar verkocht een bevriend gezin voor een goede prijs hun ps4 voordat ze teruggingen naar Amerika. Da. heeft dit kunnen kopen. Hij is helemaal gelukkig. Hij wil nu samen met een vriend een game zone opzetten in ons dorp. De kinderen uit het dorp kunnen dan een beetje betalen om op de PS4 te kunnen spelen. Een soort bedrijfje dus. Hij is de hele vakantie al bezig om ideeën op te doen en om de mogelijkheden te bekijken. Da. speelt ook nog dagelijks basketbal.

Do. is een erg leuke en spontane meid. Ze is een grote hulp. Ze helpt veel met het koken en vindt dit ook erg leuk. Do. had de kans om een praktische opleiding te doen tijdens de middelbare school. Do. heeft ervoor gekozen om loodgieter te worden. In november zal ze hier haar examens voor afleggen. Stoer he.
Ze is een echte meiden meid. Ik noem haar altijd ons modelletje, want ze is ook uiterlijk erg mooi. Ze houdt er ook van om in de discussie te gaan. Ze kan erg goed debatteren.

L. is het studentje van de familie. Ze is erg slim en houdt er echt van om te studeren. Ze leest ook graag. Ze had weer een geweldig rapport met verschillende tienen erop. L. vindt het ook leuk om spelletjes te spelen en om in de keuken te helpen.

R. is ons nieuwe basketbaltalent. Ze zit in het basketbalteam op school en heeft hier heel veel plezier in. Ze is hier iedere vrije minuut te vinden. Ze doet het ook heel erg goed op school en heeft een geweldig rapport.

W. is de laatste paar weken een beetje rustiger. Het is vakantie en dus rustiger. Ze vindt het leuker om gewoon lekker naar de boerderij te gaan. Ze vindt de drukte van de andere kinderen dan wel weer fijn en vindt het leuk om naar het basketbal te kijken.

Dit is ondertussen alweer een lange nieuwsbrief geworden. De volgende keer meer over de andere projecten.

Liefs Suzan en Zenon


Nieuws vanuit het bestuur

Bedankt!

Een tijdje geleden plaatsten we een oproep voor hulp bij het updaten van onze statuten. Hierop is gereageerd door Notariskantoor Spoormakers in Helmond. Geheel kosteloos helpen zij ons bij het herformuleren van de statuten, zodat we weer aan alle wetten voldoen voor kleine stichtingen. Notariskantoor Spoormakers, bedankt!

Ook willen we graag accountant Tuijp van BDO accountants uit Alkmaar bedanken. Hij heeft ons goed geholpen met de document verificatie en openstelling van Mollie.

We willen graag Stichting Katholieke Wezen Verzorging uit Breda ontzettend bedanken voor hun jarenlange ondersteuning van onze Stichting. Door hun donaties kon Vincents Daycare worden gebouwd, wat echt de basis is geweest voor het huidige Mama and me huis. Het hele fysiotherapie gedeelte heeft jarenlang kunnen draaien door de giften van deze Stichting. Tientallen kinderen zijn hierdoor geholpen en hebben een beter leven gekregen. Zonder de steun van Stichting Katholieke Wezenverzorging had HSH nooit zo kunnen groeien en we zijn hen daarom ook heel dankbaar!

Ook willen we de Protestante Gemeente Midden West Friesland Diaconie bedanken voor de steun van de afgelopen jaren, mede door jullie donaties hebben we projecten kunnen opzetten en bv een betere auto kunnen kopen. Heel hartelijk dank!

Naar overzicht