14/11/2022Nieuwsbrief

Ebola
Er is weer een maand voorbij gevlogen. Terwijl Nederland in de ban is van Corona hebben we in Oeganda een hele andere uitbraak. Naast Corona hebben we hier namelijk een uitbraak van Ebola. Ebola is niet zo besmettelijk als corona maar als je het krijgt is het wel zeer dodelijk. Ongeveer 60 tot 70% van de mensen die het krijgen overlijdt eraan. Voor deze variant is geen vaccinatie. In september was het voor ons nog niet heel gevaarlijk, omdat het uitgebroken is in een district dat hier ver vandaan is. Er kwam een volledige lockdown in de 3 districten waar het uitgebroken was. Helaas is 1 van de besmette mensen ontsnapt en naar de hoofdstad gegaan voor medische hulp. Deze man heeft al zijn 6 kinderen besmet. Deze kinderen zijn weer naar school gegaan en zo zijn er 170 kinderen van de school in aanraking geweest met de kinderen die besmet waren. Al deze kinderen zijn weer naar hun families gegaan. Al met al is het nu heel spannend wat er gaat gebeuren. Je wilt eigenlijk geen lockdown maar nu dat de Ebola dichterbij komt is het ook wel heel erg eng. We wachten nu af wat er gaat gebeuren. 

Het is nu een paar dagen verder en het lijkt te gaan liggen. We horen gelukkig weinig over nieuwe besmettingen. We houden het heel erg goed in de gaten.

Prijsstijgingen
Net zoals in Nederland zijn de prijzen ook hier flink gestegen. De mensen hier gebruiken niet veel luxeproducten maar de prijzen van het normale eten is veelal verdubbeld of zelfs drie keer zo duur geworden. Het is voor ons ook moeilijk.  Zo betaalden we eerst 1000 shilling voor een kilo aardappelen. Dit is op het moment 3500 shilling. Mensen die al bijna geen eten hadden hebben het nu nog moeilijker.

Mama and me / ondervoeding

Het is heel erg druk op dit project en er zijn heel veel hulpvragen. We kunnen hier natuurlijk niet de hele verhalen van de moeders vertellen maar de moeders hebben ons wel toestemming gegeven om beknopt hun verhalen te vertellen. Ik heb er vier gezinnen uit gepakt om iets over te vertellen maar we hebben de laatste maanden 13 gezinnen kunnen opvangen/helpen.

Mama Mu. en kinderen

Mu. en zijn moeder komen van de eilanden op lake Victoria. Wij werden om hulp gevraagd door het ziekenhuis, omdat ze wisten dat de moeder niet terug zou komen voor de vervolgafspraken als ze terug zou gaan naar het eiland. Er woonden ook nog twee zusjes van Mu. bij ons zodat de moeder ervoor kon zorgen.  Dit is een verschil van vier en halve maand.

Mi. en baby

Mi. is een verstandelijk gehandicapte vrouw die normaal bij haar oma woont. Haar beide ouders zijn overleden. Mi. geeft seks aan mannen in ruil voor frisdrank. Daardoor heeft ze al vaker een kindje gekregen. Deze zijn voorheen door de broer van Mi. opgevangen, maar haar broer wilde niet nog meer kinderen verzorgen. De oma van Mi., die dus voor haar zorgt, is in de 80. Mi. had ook hele erge epilepsie toen ze bij ons kwam en de baby is daardoor, toen ze nog bij de oma, was meerdere keren gevallen. (wonder boven wonder lijkt er tot nu toe niks met de baby aan de hand) Wij hebben haar eerst aan de epileptische medicatie gezet (in het ziekenhuis) en ze is nu aanval vrij. Daarna zijn we naar de dokter gegaan en heeft Mi. een spiraaltje gekregen. We huren iemand in die voor de baby zorgt en die de baby naar de moeder brengt als hij moet drinken. Uiteindelijk hebben we met veel gesprekken ervoor kunnen zorgen dat de broer dit kindje toch wel op wil vangen als het zes maanden oud is en kan eten. We zijn hier heel dankbaar voor want het is niet niks wat deze broer dagelijks weer doet voor deze kinderen.

Mama Ch.

Ik heb in mijn leven nog nooit zo’n verandering gezien dan in het gedrag van mama Ch. Toen ze net bij ons kwam was ze zeer moeilijk in de omgang. In de eerste maanden hebben we altijd lessen over liefde en over je eigen tank te vullen. Mama Ch. had helemaal geen vertrouwen meer in de mens. Ze heeft bij ons de aandacht gekregen, ze heeft haar verhalen kunnen delen, ze heeft dingen kunnen doen die zij leuk vindt. Langzaamaan kwam er een andere vrouw naar boven. Een hele lieve en hardwerkende en vrolijke vrouw. Mama Ch. was dakloos toen ze bij ons kwam. We zijn nog voor een plekje aan het zoeken voor haar en haar kinderen. 

Oma Jo.

Oma Jo. vond ineens een verrassing voor haar deur. Haar kleinzoon werd voor haar deur achtergelaten. Haar zoon had geen relatie meer met de moeder van Jo. De schoondochter heeft Jo. in een hele erge toestand bij haar achtergelaten. Hij had ernstige kwashiorkor. Daarnaast was hij heel ernstig ziek en had hij het bijna niet gehaald. Oma zorgt nog voor 5 andere kleinkinderen. Ze komt daarom elke dag hierheen lopen en gaat na de lessen en het eten weer naar huis. Het heeft lang geduurd maar het gaat nu heel erg goed met Jo. Wat een super oma. 

Farming God’s way (onderzoek)

Op dit moment geven wij de moeders van het ondervoedingshuis les in Farming god’s way. Een manier waarop ze op een betere en goedkopere manier meer en gezonder eten op tafel kunnen zetten en waarmee ze zelfs nog een inkomen kunnen krijgen.

Op dit moment zijn we ook aan het onderzoeken hoe deze moeders hun lessen zelf thuis toe kunnen passen. We hebben gemerkt dat het de moeders heel erg helpt om de eerste keer (of 2 keer) hulp te krijgen om op deze nieuwe manier te planten.  We zijn aan het kijken hoe vaak deze hulp nodig is en hoe we dit het beste aan kunnen pakken. Dit is vooral ondersteuning en de moeders doen het werk allemaal zelf.

Het was heel goed om te zien dat mama Roseo het heel erg serieus neemt. Voorheen stond er alleen cassava in haar tuin. Nu groeien er heel veel goede groenten om haar huis voor haar eigen gezin en staan er heel veel verschillende groenten op haar grotere stuk land. Het is leuk om te zien dat de eerste moeders waarbij we deze steun geven het heel erg goed doen.

Sponsor kinderen

Een tijdje geleden vroegen we U om donateur te worden van de kinderen die voorheen (en sommige nog steeds) in ons ondervoedingsproject zaten. Ondertussen hebben deze kinderen een fantastisch schooljaar. De verschillen zijn ook al erg duidelijk. Ze beginnen engels te praten (voorheen alleen stamtaal) en komen terug met goede rapporten. Vi. is zelfs de derde beste van zijn klas. Dit waren de kinderen het vorige termijn. In december is hun termijn weer afgelopen.

Op instagram hebben we ook een leuk schoolfilmpje van hen geplaatst.

Baby in het buitenland

Op 14 December wordt ‘Baby in het buitenland’ weer een keer herhaald. Het is ondertussen 4 jaar geleden dat ze dit opgenomen hebben.  (Re. wordt 4 op 8 December) Er is ondertussen veel gebeurd. Er is nu een heel groot ondervoedingshuis en we helpen 8 tot 10 kinderen tegelijk. Het is misschien wel leuk om nog een keer terug te kijken om weer in beeldvorm te zien wat wij hier doen.

Liefs Suzan en Zenon

Naar overzicht